ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Рідкий Гелій – унікальний холодоагент, який слугує основою низькотемпературної електричної надпровідності.
10 липня 1908 року в голландському місті Лейден з’явилася найхолодніша точка на Землі. В той день професор Лейденського університету Гейке Камерлінг-Оннес (нід. Heike Kamerlingh Onnes) вперше отримав невелику порцію рідкого Гелія, охолодивши його до температури в 4°К (мінус 269°C). А в 1938 році в журналі Nature вийшла стаття Петра Леонідовича Капіци, в якій він описав дивовижний феномен: якщо Гелій охолодити до так званої критичної температури (в дослідах П.А. Капіци вона становила 2,17°К, або мінус 270,98°C при тиску 0,05 атмосфери), у нього повністю пропадає тертя, або, точніше, в’язкість. Так було покладено початок двох найважливіших для сучасної квантової фізики явищ – надпровідності й надплинності.
Рідкий Гелій – рідкий агрегатний стан Гелія, безбарвна хімічно інертна рідина, прозора і надзвичайно важко помітна поглядом з-за малого показника заломлення світла (прибл. 1,038). Найважливішою особливістю рідкого Гелія є його надзвичайно низька температура кипіння – всього 4,215°К при атмосферному тиску.

Іншою унікальною властивістю рідкого Гелія є неможливість його заморожування при тиску менше ніж 2,5 МПа навіть при охолодженні до абсолютного нуля! До слова, розглянути твердий Гелій чи не простіше, ніж рідкий – їх показники заломлення світла дуже близькі один до одного.
Нарешті, після охолодження рідкого Гелія до температури нижче 2,17°К (т. зв. «лямбда-перехід») починають проявлятися його квантові властивості: властивості надплинності й колосальної теплопровідності.
У рідкому агрегатному стані при атмосферному тиску Гелій відрізняється дуже малою питомою вагою (всього 125 кг/м³), низькою теплотою пароутворення (але високою теплоємністю, характерною для Гелія), невисокою теплопровідністю.

ЗАСТОСУВАННЯ

Галузі застосування рідкого Гелію:

  • забезпечення роботи надпровідних електромагнітів: в медичних апаратах магнітно-резонансної діагностики (МРТ), в дослідницьких установках, таких як прискорювачі елементарних частинок і установки термоядерного синтезу;
  • як основа для отримання наднизьких температур у наукових експериментах: спеціальними методами можна досягати температур значно нижче 4,2°K (наприклад, відкачуванням парів, розчиненням Гелію-3 в Гелії-4);
  • транспортування великих кількостей скрапленого Гелія з метою його подальшої газифікації (з огляду на те, що щільність рідкого Гелія при нормальному тиску в 4 рази вище, ніж щільність газоподібного Гелія, стисненого до 200 атм, транспортна партія може бути збільшена).
ВИРОБНИЦТВО

ТОВ «Інгаз» виробляє рідкий Гелій на власних потужностях шляхом глибокого охолодження газоподібного Гелія на основі детандерного холодильного циклу.
Виробництво рідкого Гелія здійснюється згідно з чинними стандартами підприємства.

СТАНДАРТНІ ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ

з/п
Найменування
зрідженого газу
та його контрольованих домішок 
Формула елемента,
з’єднання
Чистота газу
та вміст його контрольованих домішок
(об.%, ppmv)
Марка 5.5
1.Гелій*He99,9995 об.%
2.НеонNe⩽1,0 ppmv
3.АзотN₂⩽1,5 ppmv
4.ВоденьH₂⩽0,5 ppmv
5.Кисень + АргонO₂+Ar⩽0,2 ppmv
6.Оксид вуглецю + Діоксид вуглецюCO+CO₂⩽0,1 ppmv
7.Сума вуглеводнівΣCₙHₘ⩽0,2 ppmv
8.Водяна параH₂O⩽5,0 ppmv
*Об’ємну частку Гелію наведено в перерахунку на суху речовину.
ТРАНСПОРТНА ІНФОРМАЦІЯ

Для зберігання та перевезення рідкого Гелія, ТОВ «Інгаз» використовує сучасні спеціальні посудини Дьюара фірми «Кріолаб» (англ. «Cryofab Inc», USA) місткістю 250 і 500 літрів, з екранно – вакуумною ізоляцією, що забезпечує добові втрати рідкого Гелію менше ніж 1% від місткості посудини на добу.
ТОВ «Інгаз» виконує постачання рідкого Гелію власним спеціальним транспортом з гідравлічним бортом, що дозволяє виконувати розвантаження (навантаження) судин Дьюара на площах Замовника в разі відсутності там спеціальних технологічних майданчиків (естакад). Можливий обсяг постачання 250÷7000 літрів. Обсяг замовлення менш як 250 літрів можливий за погодженням із Замовником.

Номер CAS: 7440-59-7
Номер ООН: UN 1963
Вантажне найменування DOT: Гелій, охолоджений, зріджений
Клас небезпеки DOT: 2.2 (охолоджений скраплений газ, задушливий)
Етикетка: НЕГОРЮЧИЙ, НЕОТРУЙНИЙ ЗРІДЖЕНИЙ ГАЗ